Warning: The magic method Preloader_Plus\Preloader_Plus::__wakeup() must have public visibility in /home1/agenoreb/public_html/smoc2/wp-content/plugins/preloader-plus/inc/preloader-plus.php on line 94

Warning: The magic method Preloader_Plus_Pro\Preloader_Plus_Pro::__wakeup() must have public visibility in /home1/agenoreb/public_html/smoc2/wp-content/plugins/preloader-plus/preloader-plus-pro/inc/preloader-plus-pro.php on line 59
Završna konferencija ActiveYouth4Life – SMOC

VIJESTI

Završna konferencija ActiveYouth4Life

Završna konferencija Erasmus+ projekta „Active Citizenship for youths by enhancing LIFECOMP competencies through innovative teaching tools and techniques“ – ActiveYouth4Life održana je 14.11.2023. godine u prostorijama Europe House Sarajevo. Konferencija je održana s ciljem predstavljanja dvogodišnjeg projekta koji je trajao od 2021. do 2023. godine u konzorciju s partnerima iz Italije, Španije, Kipra, Grčke, Irske i Bosne i Hercegovine.

Uz uvodnu riječ moderatora, prof. dr. Dine Mujkića, započeta je završna konferencija projekta ActiveYouth4Life na kojoj je istaknuta važnost ovog projekta, ali i važnost osiguravanja njegove kontinuirane primjene u budućnosti. U uvodnom dijelu, pomoćnica ministra za mlade, dr. Mersiha Kolčaković, održala je govor kako bi podijelila relevantne perspektive, inicijative i strategije Ministarstva na temu fokusa projekta.

Po završetku uvodnoga dijela, uslijedilo je predstavljanje projekta, specifičnih ciljeva projekta i aktivnosti,  i prezentiranje dva kratkometražna filma koja su nastala u sklopu ActiveYouth4Life R2 Piloting aktivnosti u suradnji sa studentima Helen O’Grady Akademije iz Sarajeva. Koristeći filmsko stvaralaštvo razvijen je priručnik za obuku za podizanje svijesti mladih o klimatskim promjenama i razvoju održivosti.

Nakon upoznavanja sa temom kojom se projekt bavi, započeo je interaktivni panel s eminentnim panelistima: prof. dr. Sanelom Klarić, generalnim direktorom Centra za razvoj mladih PRONI, Jasminom Jašarevićem, magistrom Mašinskog fakulteta i stručnjakom za okoliš, Denisom Fontanom i studenticom Pravnog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Eminom Pašanović. Panelisti su iskoristili ovu priliku da se obrate učesnicima panela i podijele svoja osobna iskustva, mišljenja i savjete, te su na taj način potakli diskusiju među učesnicima, gdje su prisutni imali priliku da podijele probleme s kojima se susreću, da predlože inovativna rješenja i nauče mnogo novih interesantnih činjenica od naših panelista. Kroz intenzivnu diskusiju i aktivno sudjelovanje publike, oblikovali smo zaključake koji će proširiti naše razumijevanje ključnih pitanja koja su pred nama kako bismo zajedno radili na rješenjima koja će oblikovati našu budućnost.

 

Uvodno obraćanje pomoćnice ministra za mlade, dr. Mersihe Kolčaković
Obraćanje eminentnih panelista

 

Interaktivni panel