VIJESTI

EU-CARES Think Tank!

U cilju postizanja većeg teritorijalnog dosega u Bosni i Hercegovini, organizirana su dva Think Tanka u Federaciji BiH (05.07.2023. u Tuzli i 17.07.2023. u Sarajevu). Ukupno je 23 sudionika aktivno sudjelovalo na oba događaja. Otvorene rasprave i debate među sudionicima rezultirale su konstruktivnim dijalozima i vrijednim ulazima koji će biti integrirani u materijal EU-CARES-a koji će biti razvijen tijekom implementacije projekta. Sudionici su bili vrlo raznolike skupine, uključujući mlade, stručnjake za mlade i radnike, političke donositelje odluka, istraživače i profesore sa univerziteta. Jedan od važnih zaključaka koji se mogao izvući iz događaja Think Tanka jest da postoji neslaganje i opozicija u percepciji između starijih generacija i mladih u pogledu pristupa, tehnika i prakse pripovijedanja koje bi bile korisne za kolektivno liječenje traume u Bosni i Hercegovini. “Tijekom oba Think Tanka održana u Bosni i Hercegovini, pojavila su se dva vrlo važna koncepta koja treba uzeti u obzir kada je riječ o pomirenju, a to su multiperspektiva i kritičko razmišljanje.

  • Multiperspektiva je pristup ili koncept koji podrazumijeva razumijevanje i uzimanje u obzir različitih perspektiva, stavova i iskustava prilikom analiziranja, tumačenja i pristupa određenoj temi, događaju ili situaciji. Umjesto oslanjanja samo na jedan pogled ili jedno tumačenje, multiperspektivnost podrazumijeva prepoznavanje da različite osobe mogu imati različite perspektive, vrijednosti, uvjerenja i iskustva koja oblikuju njihov način razmišljanja.
  • Kritičko razmišljanje može znatno doprinijeti pomirenju i procesu pomirenja na nekoliko načina:
    -Razbijanje stereotipa: Kritičko razmišljanje potiče pojedince da promatraju širu sliku, potičući ih da dovedu u pitanje stereotipe i predrasude koje imaju o drugim ljudima ili grupama.
    -Promicanje dijaloga i otvorenog razgovora: Kritičko razmišljanje potiče otvorenost prema različitim perspektivama i potiče konstruktivne rasprave. Potiče pojedince da slušaju i razumiju različite poglede i iskustva, te stvara prostor za dijalog između suprotstavljenih strana u sukobu.
    -Aktivno građanstvo i angažman: Kritičko razmišljanje potiče pojedince da preuzmu odgovornost za promjene i doprinose društvu. Putem angažmana u zajednici, pojedinci mogu poduzeti korake prema pomirenju, promovirajući toleranciju, razumijevanje i inkluziju. Kritičko razmišljanje također potiče pojedince da se suprotstave nasilju, diskriminaciji i netoleranciji te promoviraju vrijednosti pomirenja.