VIJESTI

Održan kick-off sastanak projekta “TALENT“

 

Kick off sastanak za Erasmus+ Sport projekat pod nazivom TALENT (cloud-based education for creative sport talents), održan je 2.i 3. februara 2023. godine u Splitu, Hrvatska, čiji je domaćin bio glavni partner konzorcija, Centar Izvrsnosti Splitsko Dalmatinske Županije.Na sastanku su prisustvovali svi partneri konzorcija koji je sastavljen od sedam organizacija iz Hrvatske (CI SDZ), Bosne i Hercegovine (Sarajevo susret kultura), Italije (Univerzitet u Palermu), Srbije (Univerzitet u Nišu), Grčke (KMOP), Kipra (CSI CENTER FOR SOCIAL INOVATION LTD) i Malte (THE EUROPEAN ATHLETE AS STUDENT LTD). Konzorcij se okupio kako bi pokrenuo projekat usmjeren na integriranje djece u školsko i sportsko okruženje kroz program koji je predoperativan u odnosu na pravi program dualne karijere.

Glavni cilj projekta TALENT je predložiti metodologiju, razviti standarde za otkrivanje antropometrijskog i motoričkog potencijala talentovanih mladih sportaša za uspjeh u određenim sportovima, povećati svijest o posebnim potrebama mladih učenika među nastavnicima, trenerima i roditeljima, te podržati dualne karijere sportaša kako bi talentovani mladi ljudi ostali u sportskim i obrazovnim sistemima.

Osim dvodnevnog uživanja u lijepom i sunčanom Splitu, te mediteranskoj kuhinji, konzorcij je razmatrao buduće planove o razvoju metodologija za desk analizu i fokus grupa, kao i planove o podizanju svijesti kada se radi o ciljevima i ciljnim grupama ovog projekta.

S obzirom na iskustvo članova konzorcija u sportskim i edukativnim međunarodnim projektima, TALENT će bez sumnje biti uspješan put ka implementaciji novih načina integracije talentovane dece, te pronalaženju načina da se u proces uključe sve interesne grupe. U narednih 30 mjeseci projekta, na osnovu informacija obezbjeđenim putem fokus grupa sa trenerima i stručnjacima iz oblasti sporta i obrazovanja, TALENT će napraviti online platformu za integraciju talentovane djece koja će se moći koristiti za svaki oblik talenta.