VIJESTI

Promocija “ORIENT“ kurikule u prostorijama Općine Centar, Sarajevo

 

Na dan 17. 11. 2023., UG “Sarajevo susret kultura“ promoviše  ERASMUS+ Sport projekat ORIENT – “Young explorers re-discover local communities through orienteering”, sufinansiran od strane Evropske Komisije i Općine Centar Sarajevo, direktorima škola i nastavnicima tjelesnog odgoja u prostorijama Općine Centar Sarajevo, okupljajući preko 25 posjetilaca.

 

Događaj je  započeo kratkim obraćanjem prof. dr. Dine Mujkića, predsjednika Sarajevo susret kultura o projektu ORIENT, te nakon čega je uslijedio govor načelnika Općine Centar, gospodina Srđana Mandića.

 

Orijentiring može igrati ključnu ulogu u procesu izgradnje zajednice. Kroz praksu orijentiringa, ljudi mogu proširiti svoje znanje o okruženju, te gledati na svoju okolinu pod novim svjetlom. Kako bi iskoristio potencijal orijentiringa, konzorcij ORIENT objavio je kurikulum, osmišljen tako da bude alat za podučavanje sportskih trenera, te zaposlenika organizacija civilnog društva kako bi integrirali orijentiring u svoje prakse s mladima.

 

“Drago mi je da je Općina Centar prepoznala jedan ovakav projekat, jer je ovo način da uvedemo nešto novo u naše škole. Zahvaljujući mapi koju smo izradili uspjeli smo spojiti sport i kulturu na način da su mladi koji su učestvovali u projektu zajedno sa mladima iz udruženja Oaza, pratili sve značajne kulturno-historijske lokacije i tako savladali osnove orijentiringa. Ovaj projekat je imao i inkluzivni karakter“, rekao je predsjednik udruženja „Sarajevo susret kultura“ Dino Mujkić.

 

“Mi smo uveli jednu dobru praksu da svi naši projekti koji su podržani putem javnih poziva budu i javno prezentirani, te da tako zaokružimo cijelu jednu priču i da budemo u potpunosti transparentni. Svi projekti koji se bave edukacijama mladih, sportom i inkluzijom su jako važni za naše društvo i dobrodošli su u Općinu Centar. Misija nas u Općini Centar je da budemo Općina za mlade, naročito u ovo vrijeme kada sve više mladih, nažalost, odlazi iz naše domovine. Naš zadatak je da im obezbijedimo što bolje uslove kako bi ostali ovdje“, rekao je načelnik Mandić.

 

Cilj promocije projekta i ORIENT kurikuluma bio je popularizirati sport orijentiring među učiteljima u školama, potičući ih da integriraju orijentiring u svoju redovitu nastavu, te vannastavne aktivnosti. Orijentiring je sport koji zahtijeva od učesnika da se kreću nepoznatim terenom pomoću karte i kompasa. Pomaže u razvoju širokog spektra vještina, uključujući rješavanje problema, donošenje odluka i timski rad. Uključivanje orijentiringa u školske aktivnosti može biti korisno i za učenike i za učitelje. Učenici će moći naučiti nove vještine, poboljšati svoju fizičku aktivnost i razviti veću zainteresovanost za prirodu, dok će nastavnici moći koristiti orijentiring kao alat za podučavanje širokog spektra predmeta, a također će moći uključiti svoje učenike u zabavnu i uzbudljivu aktivnost.