PROJEKT

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC): SeeCULTURE

Strengthening of WB Identity by Exploiting Cultural Cross-roads to Brand New Tourist Destinations – SeeCulture

Trajanje projekta:
09/11/2018 – 09/05/2019

Opšti cilj projekta je doprinijeti održivom kulturnom turizmu osnažujući kulturni identitet Zapadnog Balkana i njegove turističke mreže, te promovisati pozitivan imidž i bolje razumijevanje same regije. U skladu sa sveukupnim ciljem, projektom se želi prenijeti dobra praksa te znak „Sarajevo susret kultura“ kao tačka turističke atrakcije u Kotor i Novi Sad.
Konkretno, projekt se bavi temom ‘raskrsnica civilizacija kao regionalni identitet – prvi arhipelag proizvoda kao novi identitet’, predstavljajući novi regionalni proizvod/kulturnu rutu pod nazivom ‘Susret kultura’ koji ima za cilj pozitivno utjecati na poslovne aktivnosti duž razvijene regionalne turističke rute. Odabrani lokaliteti u Sarajevu, Kotoru i Novom Sadu nastoje da postanu nove turističke atrakcijske i polazne tačke za posjetitelje gradova, ali i ponuditi, unutar određenog geografskog područja, prepoznatljivu i neizrecivu naraciju razvoja gradova. Budući da je cilj projekta poboljšati sami doživljaj posjetitelja i ojačati lokalnu posebnost, sveukupna korist prožima stvaranje dublje i trajnije veze kroz kulturni turizam označavanjem novih potencijalnih turističkih destinacija.
SeeCULTURE će podržati aktivnu saradnju između kulturnih i turističkih aktera u regiji Zapadnog Balkana, stvoriti sinergije za razvoj proizvoda i snažno iskoristiti regionalnu kulturnu raznolikost kao prednost na kojoj će se ojačati autentično regionalno brendiranje. Simbolično, ruta „Susreta kultura“ promoviše mir, toleranciju i suživot vjekovnih raskrsnica civilizacija u regiji Zapadnog Balkana koja je imala turbulentnu političku prošlost u posljednjoj četvrtini vijeka. Samim tim, projekat SeeCULTURE je inspiriran rastućim trendom u turističkoj industriji i pojavom globalnih fenomena koji ukazuje na to da regija Zapadnog Balkana postaje sve otvorenija za širok spektar tržišta.
SeeCULTURE se implementira kroz sredstva dodijeljenih od strana Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) – Projekat za razvoj i promociju turizma. Projekt finansira Evropska unija, a implementira ga Vijeće za regionalnu saradnju u nastojanju da doprinese rastu i konkurentnosti u šest ekonomija na Zapadnom Balkanu kroz podršku razvoja i promociju zajedničke regionalne kulturne i avanturističke turističke ponude.

Partneri:

1. Univerzitet u Novom Sadu, Srbija

2. Turistička Organizacija Kotor, Crna Gora

3. Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Srbija

4. Muzej Sarajeva, Bosna i Hercegovina

SeeCulture_flyer_web

Pogledajte knjigu Book

Pogledajte recenzije:
Recenzija_Djordjije
Recenzija_Nazif