Warning: The magic method Preloader_Plus\Preloader_Plus::__wakeup() must have public visibility in /home1/agenoreb/public_html/smoc2/wp-content/plugins/preloader-plus/inc/preloader-plus.php on line 94

Warning: The magic method Preloader_Plus_Pro\Preloader_Plus_Pro::__wakeup() must have public visibility in /home1/agenoreb/public_html/smoc2/wp-content/plugins/preloader-plus/preloader-plus-pro/inc/preloader-plus-pro.php on line 59
MUZIKA PRIČA – SMOC

PROJEKT

MUZIKA PRIČA

Spoj različitih muzičkih kultura kroz 500 godina postajanja u grada u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Imajući u vidu kulturno-historijsko nasljeđe, Sarajevo danas predstavlja potencijalno najatraktivniju kulturnu i turističku lokaciju na području Balkana i jugoistočne Evrope. Više od četiri stotine godina, džamije, sinagoge, pravoslavne i rimokatoličke crkve, građene su jedna pored druge. Različite kulture ostavile su veliki trag u graditeljstvu, muzici, literaturi, gastronomiji, slikarstvu i u svim oblicima kulturnog naslijeđa i običaja.

Kroz note koje obilježavaju tradicionalnu muziku, sevdalinku, seferdsku muziku i klasiku, DUO WE i vokalni ansambl Korona su muzikom dočarali suret kultura u Sarajevu i Bosni Hercegovini. Osmišljen je na način da se kroz vremeplov razgovora putem raznih kompozicija odsviranih od strane DUO WE i ansambla Korone, koje dodiruju istorijska razdoblja bosanskohercegovačke muzičke scene i tokove njenog razvoja.

U nastojanju da se razvija urbana kultura prostora u kojem živimo i kojem pripadamo predstavlja se muzički kulturni opis grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine kako bi se intezivirala kulturna aktivnost građana. Promocija grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine kao centra različitih kultura, kako stranoj tako i domaćoj populaciji, je opći cilj projekta „Muzika priča“.

 

.