PROJEKT

TALENT

Cloud-based education for creative sport talents – TALENT

Podrška, odabir i pravilno usmjeravanje djece prema odgovarajućem sportu je jedno od najvažnijih i sigurno najizazovnijih pitanja koja su postavljena stručnjacima. Pravilno usmjeravanje povećava učinkovitost sportaša koji mogu ciljano iskoristiti svoj potencijal u kineziološkim aktivnostima koje su kompatibilne sa njihovim antropološkim specifičnostima.

Projekat TALENT se fokusira na standarde prepoznavanja i povećanja svijesti o sportskim talentima, te širenju koncepta dvostruke karijere od prvih razreda osnovne škole za talentovanu djecu u dobi od 12-16 godina.

Glavni cilj projekta TALENT je predložiti metodologiju, razviti standarde za otkrivanje antropometrijskog i motoričkog potencijala talentovanih mladih sportaša za uspjeh u određenim sportovima, povećati svijest o posebnim potrebama mladih učenika među nastavnicima, trenerima i roditeljima, te podržati dvostruke karijere sportaša kako bi talentovani mladi ljudi ostali u sportskim i obrazovnim sistemima i osvijestili ih o prednostima dvostruke karijere.

 

Ovaj cilj će se ostvariti kroz sljedeće akcije:

  1. Pružanjem online alata za prepoznavanje talentovane djece;
  2. Pružanjem obuke za vještine koje omogućavaju trenerima, nastavnicima i roditeljima da prepoznaju talent djece;
  3. Promovisanjem različitih mogućih rješenja za obrazovanje talenta u sportu, pružajući alat za prepoznavanje određenih vještina;
  4. Sprečavanjem odustajanja mladih od škole ili sporta kroz podršku učenika/sportaša u održavanju njihovog statusa;
  5. Jačanjem potencijala za razvoj sportskog talenta povezivanjem naučnih, obrazovnih i sportskih organizacija, te također nastavnika, trenera, roditelja i potencijalno talentovane djece;
  6. Povećanjem svijesti o važnosti obrazovanja za talentovanu djecu kao preduvjet za dvostruku karijeru.

 

Konzorcij se sastoji od sedam partnerskih institucija:

Visokoobrazovne institucije (Univerzitet u Palermu i Univerzitet u Nišu); Istraživački centar (Centar za društvenu inovaciju); Obrazovna institucija Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije (CI SDZ), NVO Kentro Mermnas Oikogeneias Kai Paidiou (KMOP) , Sarajevo susret kultura (SMOC) kao i “The European Athlete as Student (EAS)”,  mreža koja je osnovana sa glavnim ciljem da podrži mlade evropske sportaše u kombinovanju sporta i obrazovanja.