Warning: The magic method Preloader_Plus\Preloader_Plus::__wakeup() must have public visibility in /home1/agenoreb/public_html/smoc2/wp-content/plugins/preloader-plus/inc/preloader-plus.php on line 94

Warning: The magic method Preloader_Plus_Pro\Preloader_Plus_Pro::__wakeup() must have public visibility in /home1/agenoreb/public_html/smoc2/wp-content/plugins/preloader-plus/preloader-plus-pro/inc/preloader-plus-pro.php on line 59
Ratne ljubavi – SMOC

VIJESTI

Ratne ljubavi

📣❤️ Projekt „𝑹𝒂𝒕𝒏𝒆 𝒍𝒋𝒖𝒃𝒂𝒗𝒊“ koncipiran je kao projekt koji putem kulture i različitih umjetničkih izraza, prikazuje ratno Sarajevo kroz ljubav i slobodu parova koji su ovjekovječili svoju ljubav tijekom rata u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

U Sarajevu, koncerti, izložbe, predstave i filmovi, bili su duhovna hrana koja je građanima odvlačila misli od svakodnevnih strahota i stvarala pozitivan ambijent u kojem su se sretali, družili i zaljubljivali.

Na hiljade ljudi u periodu od 1992. do 1995. godine stavilo je ruku na srce i izrecitovalo ljubavnu himnu „da“, odvaživši se poći u nepoznato i zajedno se suočavati sa nadolazećim olujama očekujući dugu poslije kiše.

I nakon toliko godina, rado se prisjećamo tih lijepih trenutaka koji su nam promijenili emocije u ratu, kada smo u nesreći nalazili sreću, dijelili strah i neizvjesnost, litru vode, cigaru, toplu ciglu ispod jorgana, leće, grah, makarone, konzerve, „lanč“ pakete i tabasco. Dijelili smo ljubav.

Hrabri brakovi u Sarajevu su bili inspiracija za mnoge tekstove, opjevane pjesme, napisane knjige, neispričane priče koje ćemo opet doživjeti na vašoj izložbi 10.05.2024. godine u prostorijama Bosanskog kulturnog centra Kantona Sarajevo. Ovo je prilika da i vaša ljubav i hrabra priča bude ispričana i pretvorena u izložbu, obilježena muzikom tog doba. Vjerujemo da je svaka priča drugačija i posebna, i da će obogatiti kolekciju priča koja slavi moć ljubavi.

Vaše priče*, kao i skenirane fotografije iz perioda ’92. -’95. možete poslati putem email-a na adresu info@smoc.ba do 25.03. 2024, kako biste učestvovali na veličanstvenoj izložbi i manifestaciji u maju 2024. godine! Raduje nas što imamo priliku čuti vašu priču!

Ovu priliku koristimo da se zahvalimo zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo prof. dr. Saneli Klarić na inicijativi, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na podršci i Bosanskom kulturnom centru KS na partnerstvu. Udruženje „Sarajevo susret kultura“ se raduje implementaciji ovog projekta i sa nestrpljenjem očekuje vaše priče i fotografije.

*Prateći tekst uz fotografiju koji nam dostavljate ne bi trebao biti duži od 700 karaktera.