VIJESTI

ORIENT, Graz, Austrija – Juni 2023.

Završni sastanak projekta i promotivan događaj projekta ORIENT održan je u Grazu 13-14. juna 2023. Ovo je bila još jedna prilika da se svi partneri iz Grčke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Kipra okupe i razgovaraju o posljednjim koracima implementacije projekta.

Promotivan događaj ORIENT projekta održan je 14. juna 2023. godine, a tokom jutarnjih sati nekoliko učenika i njihovih nastavnika bilo je uključeno u takmičenje u orijentiringu u sportskom centru ASVÖ Styria. Nakon takmičenja nastavnicima su predstavljeni glavni rezultati projekta.

Nakon toga u poslijepodnevnim časovima je održan sastanak sa stručnjacima za orijentiring, koji je predstavio sportski direktor Orijentiring saveza Graz. Tokom događaja, nekoliko iskusnih orijentiring sportista i sportistkinja podijelilo je svoje najbolje prakse, uglavnom vezane za angažovanje mladih ljudi/studenata u ovom sportu.

Potom su projektni partneri predstavili najvažnija dostignuća „orijentiring za inkluziju“ različitih zemalja partnera ORIENT-a. Projekat ORIENT, nakon 30 mjeseci, završio je ovim uzbudljivim događajem. Sve što smo naučili iz ovog iskustva i metodologije koju smo razvili nastavit ćemo koristiti.

U proteklih 30 mjeseci, projekt ORIENT je slijedio svoj cilj promocije društvene inkluzije mladih uz stimulisanje otkrivanja njihovog grada i razvoja novih vještina. Zbirka dobrih praksi o upotrebi orijentiringa za socijalnu inkluziju sastavljena je u Zborniku. Napravljen je i nastavni plan i program kako bi se sportskim trenerima i radnicima OCD-a pružili alati i metodologije za organizaciju orijentacijskih aktivnosti za mlade. Zatim je proizvedena i distribuirana oprema za orijentiring za mlade, zajedno sa Gears & Ideas, kutijom alata sa osnovnim pravilima i propisima o orijentiring-u. Kroz participativne radionice mapiranja, mladi su mapirali značajna mjesta od društvene i kulturne vrijednosti kako bi kreirali nove rute za orijentiring. Ovo je rezultiralo kompendijumom orijentiring „put do inkluzije“. Na kraju, ali ne i najmanje važno, Manifesto dokument orijentiran na politiku – kreiran je i objavljen kako bi se pokazao potencijal orijentiringa u podsticanju participacije i socijalne uključenosti.

 

Povežite se sa nama!

  • Web stranica

https://orientproject.eu/

  • Facebook

https://www.facebook.com/Orient-Young-explorers-re-discover-local-communities-through-orienteering-105206691779584