VIJESTI

Nacionalni ORIENT događaj, Bosna i Hercegovina

Finalni događaj projekta ORIENT održan je 29.05.2023. godine na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja, Univerzitetu u Sarajevu. Ovaj događaj označio je uspješan završetak projekta koji je trajao od 2021. do 2023. godine, a sufinansiran je od strane Evropske komisije putem Erasmus+ Sport programa. U okviru projekta, UG “Sarajevo susret kultura” je sarađivalo je s partnerima iz Italije, Grčke, Kipra, Bugarske i Austrije.

Na događaju su sveobuhvatno predstavljeni rezultati projektnih aktivnosti, uključujući i metodologije koje su same po sebi rezultat ovog projekta. U uvodnom dijelu, dekan Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, prof. dr. Ifet Mahmutović, održao je govor u kojem je istaknuo značaj i ulogu ovog projekta, te time pružio punu podršku u ime Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja.

Nakon toga, prof. dr. Dino Mujkić detaljno je prikazao hronološki tok svih aktivnosti i rezultata projekta, te se zahvalio svima koji su pružili podršku pri ostvarenju ovog projekta, uključujući i usku saradnju sa Općinom Centar Sarajevo, čiji je rezultat pripremljena i odštampana knjiga/vodič o osnovama orijentiringa kao sportsko-rekreativne discipline i primjene u praksi, sa posebnim osvrtom na potencijal za inkluzivno djelovanje u društvu. Prof. dr. Siniša Kovač i predsjednik Orijentirig Saveza Federacije Bosne i Hercegovine, Selver Ajrulahi, ukazali su na važnost i mogućnosti orijentiriga kao sporta, te njegovu ulogu u fizičkom i mentalnom razvoju kod djece i mladih. U zaključku, profesori su iznijeli relevantne podatke o postignućima projekta i istakli kako je orijentiring doprinio aktivnom uključivanju mladih u sport i potaknuo njihov razvoj.

Ove prezentacije su omogućile sudionicima događaja da bolje razumiju sve aspekte projekta, njegove rezultate i doprinos za sportsku zajednicu. Osim toga, prisutni su dobili već spomenuti primjerak knjige o osnovama orijentiringa, te priliku za postavljanje pitanja i razmjenjivanje mišljenja o projektu i njegovom utjecaju na lokalnu zajednicu.

Projekt ORIENT postavio je specifične ciljeve usmjerene na promovisanje socijalne uključenosti i učestvovanja ranjivih mladih ljudi i ostalih članova lokalne zajednice putem orijentiringa. Orijentiring je korišten kao alat za podizanje svijesti o vrijednosti sporta kao instrumenta inkluzije, te za poticanje solidarnosti, sudjelovanja, politika kohezije i uključivanja.