VIJESTI

“We and They: United by Diversity”, ArtHubs for Youth

Završni događaj ERASMUS+ KA2 – Saradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi KA205 – Strateška partnerstva za mlade pod nazivom “Art Hubs for Youth” projekta, održan je 30. marta 2023. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Projekat “Art Hubs for Youth”, trajao je 24 mjeseca, a jedan od njegovih rezultata jeste i  kombinovana izložba pod nazivom “We and They: United by Diversity”. Izložba se se sastojala od 68 fotografija mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine, Kipra, Grčke i Velike Britanije. Izložba je bila još jedan rezultat zajedničkog rada sa Udruženjem Oaza, Fondacijom Društva zajedničkih vrijednosti i Robert F. Kennedy Human Rights.

Ova izložba je predstavljala uvjerenja projekta kako umjetnost igra veliku ulogu u kontekstu migracije, integracije i inkluzije. Kroz izložbu, posjetioci su se detaljnije upoznali sa projektom, te su mogli da vide kako umjetnost može ispričati ljudsku priču, potaknuti empatiju, te kako umjetnost prevazilazi političke stavove i spaja ljude unatoč razlikama.

Projekat “Art Hubs for Youth” ostvario je svoje ciljeve i dao doprinos promovisanju interkulturalnog dijaloga, borbi protiv nejednakosti i nepravde, te ovim putem motivisao mlade na aktivno sudjelovanje u kulturnom i društvenom životu.