VIJESTI

ACTIVEYOUTH4LIFE NEWSLETTER

Ukratko o “Active Youth 4 Life“

 

Projekat ACTIVEYOUTH4Life, finansiran od strane Erasmus+ programa KA2 – Cooperation Partnerships in Youth KA20, fokusiran je na oblikovanje mladih aktivnih građana, ali i nosioca promjena za životnu sredinu i održivi razvoj. Tri neprofitne organizacije, jedan istraživački i razvojni centar, jedna privatna kompanija, te asocijacija iz Španije, Italije, Irske, Grčke, Kipra i Bosne i Hercegovine udružuju snage kako bi implementirali ovaj projekat sa zajedničkim ciljevima: Primijeniti holistički pristup, obraćajući se  omladinskim radnicima, trenerima, edukatorima i mladima, kako bi pružili novu alternativu i inspirativna sredstva za angažovanje mladih i njegovanje njihovog aktivnog građanstva, te promovisati aktivnu motivaciju mladih kako bi postali kooperativniji i angažovaniji na rješavanju problema za prevazilaženje ekoloških izazova, te da bi prihvatili svoj dinamički potencijal da se nose sa složenošću kao uspješni pojedinci/građani.

Kako ćemo postići ove rezultate?

Prema jednom od glavnih principa projekta, obezbjeđene su inovativne prakse i alati, poput snimanja filmova ili ozbiljnog gaming-a kroz „umjetnost pripovijedanja (storytelling)“, kako bi pripremili edukatore, trenere, omladinske radnike i mlade da postanu istinski nosioci promjena kroz kultivisanje LIFEComp kompetencija.

 

Zašto je to važno?

 

Period kroz koji prolazimo karakteriše udaljavanje mladih od učešća u  društvenom životu, ali i ogroman problem klimatskih promjena.Posljedice ekološke krize mogu se uočiti na mnogim različitim aspektima i iz tog razloga je hitno djelovati sada u cilju rješavanja problema klimatskih promjena. Mladi ljudi, koji su budućnost našeg društva, pozvani su da budu glavni akteri ove reakcije, ove promjene naših navika na način da  stvorimo održiviji svakodnevni život i pokušamo da maksimalno spriječimo neželjene efekte klimatskih promjena.Iz tog razloga, veoma je važno njegovati aktivne građane, koji su svjesni problema društva i voljni da pokušaju napraviti promjenu.

 

Alati koji su izabrani za realizaciju ovog projekta i za postizanje određenog cilja, povezani su sa spoznajom da u 2022. godini, mladi dobijaju veliki dio svog obrazovanja, informisanja i zabave putem telefona, tableta, TV-a i ostalih digitalnih uređaja.

Filmsko stvaralaštvo može, s obzirom na trenutni period, biti sposobno da istraži osetljiva pitanja, da poveća poverenje mladih, ali i da osjeti solidarnost i saradnju među njima na siguran i efikasan način. Postaje moguće stvoriti virtuelni prostor zajednice za promociju dijaloga i saradnje među mladima, motivišući ih da preduzmu inicijative ka zajedničkom cilju: kako preduzeti mjere protiv klimatskih promena.

 

U kojoj smo fazi sada…

“Active Youth 4 Life” će se realizovati u periodu 2022-2024. godine.

Već je u procesu pravljenja promjena, jer su se već održala dva sastanka: prvi u aprilu 2022. godine u Španiji, a drugi u oktobru 2022. godine na Kipru. U ovoj fazi projekta počinjemo razvijati pristupe treninga korištenjem različitih tehnika – filmskog stvaralaštva i digitalnih “escape rooms-a“ – za poboljšanje građanskog učešća mladih, te svijesti o okolišu i održivosti.

 

Više informacija o “Active Youth 4 Life” projektu možete dobiti na:

Website: https://activeyouth4life.eu/

Facebook page: https://www.facebook.com/activeyouth4life/