VIJESTI

SEEDS odobren – Sowing agroEcological education in the VET sector

Sufinanciran od strane: ERASMUS-EDU-2024-CB-VET
Broj projekta: 101183285

 

Projekt SEEDS ima za cilj doprinijeti konkurentnijem VET sistemu u zelenom i održivom sektoru, s krajnjim ciljem povećanja mogućnosti zapošljavanja VET učenika. Kroz specijaliziranu obuku, VET institucije i učitelji bit će osnaženi u stvaranju dinamičnog i participativnog kurikuluma o agroekološkom obrazovanju i prehrambenoj suverenosti. Cilj je stvoriti trajni utjecaj na okoliš, opremiti studente vrijednim “zelenim” vještinama i znanjem, te promovisati razvoj nacionalnih obrazovnih strategija. Ovaj 24-mjesečni projekt uključivat će nekoliko aktivnosti kroz pet radnih paketa. Aktivnosti uključuju upravljanje projektom i koordinaciju, razvoj smjernica za participativni agroekološki kurikulum, razvoj SEEDS kurikuluma za poticanje održivih poljoprivrednih praksi, implementaciju agroekološkog kurikuluma za zeleniji kampus te dijeljenje rezultata projekta i iskustava sa zainteresiranim stranama.

Projekt ima tri konkretna ishoda: ⇒sveobuhvatne smjernice s planom angažmana zainteresiranih strana za implementaciju participativnog kurikuluma, ⇒teorijske i praktične module agroekološkog kurikuluma kroz uključivanje raznih dionika na lokalnoj i međunarodnoj razini, ⇒te uspostavu Agroekološke mreže. Ovi ishodi imaju za cilj da promovišu participativniji i održiviji VET sistem, te poticanje razmjene znanja i zelenih vještina između zemalja EU i zemalja Zapadnog Balkana. Konzorcij se sastoji od 7 partnerskih organizacija iz Italije, Grčke, Francuske, Albanije, Kosova i Bosne i Hercegovine.

SEEDS ima sljedeće specifične ciljeve:

SO1 – Razviti model za sukreiranje i surazvoj teorijskih i praktičnih kurikuluma u VET sektoru kroz uključivanje raznih dionika na lokalnoj i međunarodnoj razini, što će dovesti do stvaranja participativnog kurikuluma o agroekologiji.

SO2 – Opremiti VET pružatelje i trenere smjernicama o strategijama, alatima i pristupima za promociju agroekologije u VET institucijama i implementaciju participativnog agroekološkog kurikuluma.

SO3 – Potaknuti razmjenu novostečenog znanja između EU i VET institucija na Balkanu, te stvoriti mrežu agroekoloških praksi.

SO4 – Implementirati agroekološke prakse za “zelenjenje” VET institucija, primjenjujući novostečene zelene vještine i uključujući VET učenike u aktivnosti iskustvenog učenja povezane s agroekološkim praksama.

Vodeći partner: CESIE ENTE DEL TERZO SETTORE – CESIE (Italija)

Partneri:

  • EUROTRAINING EDUCATIONAL ORGANIZATION (Grčka)
  • SYNCNIFY (Francuska)
  • RRJETI SHQIPTAR PER ZHVILLIMIN RURAL (Albanija)
  • KOLEGJI UNIVERSUM O.P (R. Kosovo)
  • Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčevića Livno (BiH)
  • SARAJEVO SUSRET KULTURA (BiH)