VIJESTI

Prepoznavanje talentovane djece – TALENT program obuke

Projekat TALENT nudi inovativan pristup podršci mladim sportistima koji žele uspješno da kombinuju sportsku karijeru i obrazovanje. Kao rezultat saradnje sedam evropskih zemalja, cilj projekta je stvaranje sveobuhvatnog sistema za prepoznavanje i razvoj sportskih talenata.

Podrška, odabir i pravilno usmjeravanje djece prema odgovarajućem sportu jedno je od najvažnijih i najizazovnijih pitanja postavljenih pred stručnjake. Pravilno usmjeravanje povećava učinkovitost sportista, koji mogu ciljano iskoristiti svoj potencijal u kineziološkim aktivnostima koje su kompatibilne s njihovim antropološkim specifičnostima. Projekat TALENT se fokusira na standarde prepoznavanja sportskih talenata, podizanju svijesti o talentima, te na širenje koncepta dvostruke karijere od osnovne škole za talentovanu djecu u dobi od 12 do 16 godina.

U narednom periodu, Sarajevo susret kultura u saradnji s Fakultetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, planira organizaciju serije treninga za nastavnike i trenere u okviru projektnih aktivnosti. TALENT Pilot program obuhvata razvoj obrazovnih materijala za učitelje i trenere u STEM području, s fokusom na identifikaciju i podršku talentiranim učenicima.

Program je strukturiran u četiri modula, s ukupno 30 sati teorijske i praktične obuke:

  • Modul I: Uvod u TALENT projekt i prepoznavanje talenata
  • Modul II: Inkluzivna sredina – Izazovi i prilike
  • Modul III: Primjena vještina u prepoznavanju talenata
  • Modul IV: Praktični vodič za prepoznavanje talenata

Priručnik možete preuzeti na sljedećem linku: “Prepoznavanje talentovane djece”