VIJESTI

[:bs]Sporazum o saradnji[:]

[:bs]02.04.2021. godine Sarajevo susret kultura i Srednja škola primjenjenih umjetnosti Sarajevo potpisali su sporazum o saradnji i poslovno tehničkom razumijevanju. U okviru sporazuma ove dvije institucije  imaju u planu da zajednički djeluju u procesima planiranja i programiranja zajedničkih specifičnih procesa i projektnog djelovanja putem BiH, regionalnih i EU projekata. U zajedničkom interesu, ovaj sporazum omogućava novu sinergiju i saradnju u neformalnim oblicima edukacije i organizaciji seminara.

 

Jedan od projekata koji bio je poticaj ovog sporazuma je nedavno odobreni Erasmus+ projekt Strateška partnerstva pod nazivom Art huBs for youTh (ABT). Sarajevo susret kultura je partner u konzorciju koji čine 5 institucija, a dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Grčke, Kipra i BiH. ABT ima za cilj da se zajedničkim  naporima i projektnim aktivnostima bori protiv nejednakosti, netolerancije i nepravde uspostavljanjem Umjetničkog Huba za mlade pripadnike sociajlno ugroženih kategorija.

Umjetnost kao alat za prevazilaženje društvenih barijera.

ABT projekt će pružiti materijal za obuku omladinskih radnika, omladinskih lidera i volontera u umjetničkom sektoru, dok će istovremeno iskoristiti moć umjetnosti za poticanje interkulturalnog dijaloga, te na taj način pomoći u suočavanju s problemima povezanim s ksenofobijom, rasizmom i stereotipima kroz i unutar grupa različitog kulturnog porijekla u Evropi.

Zahvaljujemo se direktorici škole, Mr. Elmi Alić-Šobot na početku naše saradnje i radujemo plodotvornim rezultatima u nadolazećem periodu.[:]