VIJESTI

MUZIKA PRIČA

Kulturno naslijeđe ima važnu ulogu u izgradnji imidža zemlje, i u tom smislu, kulturni turizam se mora iskoristiti da bi se pozitivna slika jedne zemlje mogla prenijeti i na međunarodnoj razini. Do sada, Sarajevo Susret Kultura je bio fokusiran na muziku i umjetnost za razvoj autentičnih kulturno – turističkih proizvoda.

Muzički proizvod je događaj pod nazivom „Muzika priča“ i predstavlja razvijeni program svih historijskih doba i kultura od klasične muzike, jazz muzike, tradicionalne sefardske pa sve do stare tradiocionalne (sevdalinke) kao kombinacije cjelokupne muzike koja je grad Sarajevo označila kao susret kultura, i muzike, koja je kroz stoljeća ostavila trag na bosanskoj kulturi. Program je osmišljen na način da slušatelje (javnost) provodi kroz vrijeme raznim kompozicijama koje svira DUO WE i ansambl Corona, doticajući historijska razdoblja bosansko-hercegovačke muzičke scene i njene trednove razvoja. Ona nastoji pružiti priliku muzičarima iz Bosne i Hercegovine da se putem muzičkih nota, melodija, ritmova i harmonijskih veza povežu s publikom, ma tko i gdje god bili. Ovaj muzički događaj prvi put je izveden u Nacionalnoj galeriji Bosne i Hercegovine u decembru, 2015. godine.

“Education in music is most sovereign because more than anything else rhythm and harmony find their way to the innermost soul and take strongest hold upon it.” (Plato)